رفتن به محتوای اصلی
x

اطلاع رسانی مخاطرات در فرآورده های غذایی

نویسندگان: دکتر زهرا اسفندیاری سیده مهسا خدائی

ناشر: انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با همکاری انتشارات مانی

تعداد صفحات: 327                  قطع: وزیری

نوبت چاپ: اول                        تاریخ چاپ: 1402

پیشگفتار
شیوع بیماریهای مختلف غذازاد در سطح ملی، منطقه ای و جهانی و فراخوان های مربوط به آلودگی مواد غذایی تاثیرات منفی بر اعتماد مصرف کنندگان نسبت به ایمنی فرآورده غذایی و تجارت آنها ایجاد نموده است. جهت بررسی و تجزیه و تحلیل بهتر این شرایط، بکارگیری و توجه به اصول اطلاع رسانی مخاطرات غذا ضرورت دارد. لذا در حال حاضر نیاز به ارزیابی برنامه ها و طرحه ای اطلاع رسانی ریسك و کاربرد آنها در مبحث سلامت و کیفیت غذا در کشورهای مختلف مشاهده میشود. هماهنگی مابین استراتژیهای 
ارزیابی ریسک و اطلاع رسانی مخاطرات در غذا با ایجاد شبکه و اشتراك اطلاعات ما بین گروه ها و سازمان های مختلف مهیا میشود. موانع مهمی ما بین سازمان های دولتی و سیاستگذار و صنعت غذا و جامعه وجود دارد. بصورت سنتی این بخشها به یک دیگر اعتمادی نداشته و در بین آنها همکاری در رابطه با اشتراك و تقسیم اطلاعات وجود نداشته یا تعاملات بسیار محدودی وجود دارد. در حال حاضر هماهنگی گسترده ای مابین صنعت غذا و جهانی سازی آن از دو بعد تولید و بازاریابی باید صورت پذیرد. در مورد سلامت، ایمنی و کیفیت برخی از غذاهای جدید مانند تراریخته و استفاده از فناوری های نوین در تولید فرآورده های غذایی، اختلافات زیادی مابین سازمان های قانونگذاری در کشورهای مختلف دنیا وجود دارد. جهت غلبه بر موانع قانونی و فرهنگی نیاز به استمرار در تولید پیام های ریسك در مبحث ایمنی، سلامت و کیفیت مواد غذایی است. اطلاع رسانی باز و شفاف و به اشتراك گذاشتن اطلاعات میتواند در درك و شناسایی ریسك و ایجاد همگرایی بین سازمان های ناظر بر سلامت در خصوص نحوه برخورد با عوامل تهدید کننده سلامت غذا کمك کننده باشد. برونداد این فرایند توافق جهانی درباره ریسك ها و همگرایی درباره عوامل خطر متداول در غذا است. عملیاتی نمودن بهترین استراتژی اطلاع رسانی مخاطرات در غذا را نمی توان بصورت مجزا و بدون ایجاد برقراری و تعامل مابین گرو ه های ذینفع ایجاد نمود. از طرف دیگر استفاده از اینترنت و شبكه های مجازی در كشورهای توسعه یافته و/ یا درحال توسعه رو به افزایش است و جامعه نیازمند اطلاع رسانی شفاف در ارتباط با مخاطرات غذا است. این وضعیت ضرورت معرفی اطلاع رسانی مخاطرات غذا و استراتژی های موثر و كاربردی در این ارتباط را در بخش سلامت جامعه به صورت گسترده نشان می دهد. هدف از این كتاب معرفی زنجیره غذا، نقش ذینفعان در این زنجیره و سازمان های ناظر بر كیفیت و سلامت غذا در سطح ملی و بین المللی با تاكید بر عملیاتی نمودن اطلاع رسانی مخاطرات غذا است. كتاب حاضر براساس سرفصل های درس "اطلاع رسانی مخاطرات غذا" در مقطع كارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی مصوب در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و به منظور معرفی ابعاد موضوع به دانشجویان در ارتباط با نحوه اطلاع رسانی در ارتباط با عوامل تهدید كننده سلامت غذا مانند خطرات فیزیكی، شیمیایی و بیولوژیكی تدوین شده است. همچنین از مثال هایی با توجه به مقالات علمی منتشر شده از مولف اصلی جهت عینی نمودن مباحث آنالیز ریسك در مواد غذایی در محتوای كتاب استفاده شده است. با این وجود مجموعه حاضر عاری از كم و كاستی نبوده و به دلیل گستردگی ابعاد موضوع نیاز به بحث های گسترده تری در ارتباط با اطلاع رسانی مخاطرات غذا وجود دارد. امید است خوانندگان محترم، مولفین را از نظرات و پیشنهادات سازنده خود جهت ارتقای كتاب حاضر بهره مند نمایند. در پایان امید است دانش اطلاع رسانی مخاطرات غذا كه در كشور ما سال های ابتدایی خود را طی میكند با همت اساتید دانشگاهی، پژوهشگران، مسئولین اجرایی و ناظر بر سلامت و صنعت غذا با سرعت به مرحله تكامل رسیده و اطلاع رسانی مخاطرات غذا به صورت شفاف و روشن نهادینه شود.
دکتر زهرا اسفندیاری؛ دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشکده
تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (z.esfandiari@nutr.mui.ac.ir; zesfandiary24@yahoo.com)
(سیده مهسا خدائی؛ دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه
علوم پزشکی اصفهان) (mahsa.kh2016.2016@gmail.com)